کاشت داشت و برداشت شلیل و شلیل انجیری ( تمام نکات )

درخت شلیل :

شلیل نوعی از خانواده هلو است. شلیل نوعی هلو است که پوست صاف و گوشت تیره تر دارد که میوه‌های بدون کرک تولید می‌کند و به همین علت هلوی بدون کرک نیز نامیده می‌شود و طعمی مطبوع و شیرین تر از هلو دارد.

شلیل درختی است که  ۴ تا ۱۰ متر ارتفاع رشد می کند. برگ های آن نیزه ای شکل، به طول ۷ تا ۱۶ سانتیمتر و عرض ۲ تا ۳ سانتیمتر و با رگبرگ های پرمانند می باشند.

جوانه های درخت شلیل  ساده، ۳ عدد در محور هر برگ، جوانه های جانبی زایشی و جوانه وسط رویشی است. جوانه های آن بسیار شبیه بادام است.

انواع نهال شلیل

در حال حاضر بیش از ۱۵۰ گونه شلیل وجود دارد که فقط از نظر اندازه، شکل، طعم، بافت و رنگ متفاوت هستند. گونه‌های موجود شلیل پیوسته از نظر طعم بهتر و ظاهری زیباتر و عمر طولانی‌تر هسته، در حال ارتقا می‌باشند. بسیاری از گونه‌های جدید که امروزه مشاهده می‌شوند شاید در ۵ یا ۱۰ سال آینده دیده نشوند.

انواع دیگر شلیل رایج :  شلیل انجیری ، شلیل شبرنگ ،شلیل سفید، شلیل شمس، شلیل مغان، رد گلد و… است که بعضاً دیررس می‌باشند.تا اواخر دهه ۴۰ شمسی شلیل‌ها سبز کمرنگ و دارای اندازه‌ای کوچک و گوشتی سفید بودند.

انواع هلو و شلیل در باغات استانهای تهران، البرز، همدان، کردستان و خراسان شمالی تولید می‌شود که در این میان استان البرز مقام اول را دارد.

گونه‌ای از شلیل به نام شبرنگ می‌باشد که رنگ قرمز آن روشنتر است و درخت آن سریع رشد می‌کند و گونه‌ای بسیار پر بازده است. گوشت میوه زرد و هسته به میوه متصل است.

شلیل انجیری

شلیل انجیری

شرایط محیط رشد شلیل :

آب و هوای مناسب : پایدارى هلو، در برابر سرماى زمستانه، از سیب و گلابى کمتر و تقریباً مشابه بِه مى‌باشد. براى هلو، سرماى کشنده معمولاً حدود ۲۱- درجه سانتى‌گراد است ولى اگر هوا به سرعت سرد شود در دماهاى ۹- الى ۱۳- درجه نیز جوانه ها و حتى شاخه هاى جوان خشک مى شوند. نیاز سرمائى هلو براى بیرون آمدن از استراحت زمستانه ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ ساعت دماى زیر ۷ درجه سانتىگراد مى باشد. هلو، در برابر گرماى تابستان، مقاومتر از سیب است و در تابستان هاى گرم، میوه آن مانند گلابى از کیفیت بهترى برخوردار مى شود.

عمر درخت شلیل : شلیل درختی ‌نسبتاً‌ کم عمر است. علت عمر کم بودن آن، چوب ترد و شکننده اش است و علت تردی چوبش نسبت زیاد پوست به استوانه مرکزی آن است. به همین دلیل تربیت آن به صورت Open Cnter است تا شاخه هایش در اثر وزن زیاد نشکند.

نکات گرده افشانی : گل ها در بهار و قبل از برگ ها به وجود می آیند. این گل ها منفرد یا دوتایی، به قطر ۲٫۵ تا ۳ سانتیمتر، به رنگ صورتی و دارای پنج گلبرگ می باشند. گل شلیل، به صورت جانبی، از یک جوانه ساده روی شاخه یکساله به وجود می آید. بیشتر ارقام این درخت خودبارورند.
گرده افشانی می تواند توسط باد انجام شود ولی کندو گذاری در باغ ، مقدار محصول را بالا می برد. بهتر است در زمان گلدهی هوا خشک باشد. زمان گلدهی اوایل بهار بعد از بادام و زردآلو و حدود ۳ هفته قبل از سیب می باشد. زمان رسیدن میوه در ارقام زودرس از اوایل تابستان و در ارقام دیررس در اوایل پاییز است.

خاک : ریشه هلو، در برابر کمبود تهویه خاک بسیار حساس است و از غرقاب شدن، به شدت آسیب مى بیند. این درخت، براى بهترین رشد، به خاک هاى نسبتاً سبک، با ژرفاى ۱ تا ۵/۱ متر و زهکش کامل نیاز دارد.

کاشت داشت و برداشت شلیل

شکوفه های باغ شلیل

تکثیر رایج شلیل :

ازدیاد شلیل همانند هلو به روش پیوند انجام می شود. این گیاه را می توان روی پایه های هلو، زردآلو، بادام و آلو پیوند زد.
فاصله کشت برای ارقام معمولی شلیل، ۶ تا ۷ متر است و در یک باغ خوب می توان انتظار ۴۰ تا ۵۰ تن محصول در هکتار داشت. در روش های داربستی فواصل کشت کمتر و مقدار محصول بسیار بیشتر است و تا ۱۱۰ تن در هکتار نیز می رسد.

هرس ساقه های شلیل و هلو : با توجه به گسترده بودن این موضوع در مطلب دیگری به این موضوع می پردازیم
نکات ایجاد باغ شلیل

چون عمرهلو یا شلیل نهایتآ ۱۰سال می باشد پس می توانیم یک نوع درخت با عمر بیشتر هم خانواده انتخاب کنیم مثل گلابی یا سیب  که من به شخصه گلابی را به سیب ترجیح می دهم چون قیمت گلابی همیشه بالاتراز سیب بوده وباروری بیشتری نیزدارد .  که بس ار پایان عمر شلیل از باغ ا درامد خالی نشود .

برای احداث ابتدا باید زمین مورد نظر را تسطیح کرده وبه عمق ۶۰سانتیمترشخم  میزنیم پس ازشخم اقدام به زدن جوی های کوچک(جوی خربزه)با فاصله ی ۴.۵تا۵مترازیکدیگرمیکنیم (فاصله ردیف ها ۴.۵برای باغ های کوچک،  ۵متر برای باغ های بزرگ)  پس از زدن جوی ازیک سابسویلر(زیرشکن)یک تیغه به ارتفاع ۱.۲۰تا۱.۵متری برای شکافتن داخل جوی ها استفاده می کنیم با این کار دیگراحتیاج به کندن گودال بزرگ نداریم برای کاشت برداشتن ۲بیل خاک کافی است

۱- کشت متراکم : سپس به فاصله ۱.۵مترازیکدیگراقدام به کاشت میکنیم هرسه درخت باید۲درخت اول هلو یا شلیل و۱درخت گلابی یا سیب باشد.  ۲-  کشت با فاصله :  به فاصله ۴ تا ۵ مترازیکدیگراقدام به کاشت میکنیم

دراین روش کاشت هم هزینه کندن گودال تقریبآبه ۰میرسدهم درزمان صرفه جویی میشودوهم رشددرخت فوق العاده میشودبا این روش درخت هلویاشلیل میتواند دریکسالگی به بارنوبربنشیند.

ابیاری درختان شلیل: درخت شلیل در سال‌های اول رشد و بخصوص در فصل رشد به آبیاری فراوان نیاز دارند.  آبیاری این گیاه بهتر است به روش کرت بندی نباشد . زیرا هم به ریشه‌ها اجازه تنفس داده نمی‌شود و هم از طریق تماس مستقیمی که طوقه با آب دارد درخت را بیمار می‌کند. بهتر است از ابیاری قطره ای استفاده کنید .

استفاده حداکثری از اب و زمین : اگرباروش غرق آبی آبیاری میکنید درسال اول دراین باغ میتوانیدهرنوع محصول صیفی که دلخواه تان است بکاریدکه این کاربرای تقویت درخت نیزخیلی مفیداست اما درسال دوم فقط میتوانید اقدام به کاشت هندوانه کنیدچون درسال دوم بخاطرشاخ وبرگ زیاد درخت بر زمین سایه می اندازد

نکته در ابیاری قطره ای : اگر قصددارید این باغ یا هرباغ دیگررا به صورت قطره ای آبیاری کنیدبرای اینکه ازشرعلفهای هرز در امان باشیددرپایین تنه هردرخت یک بطری نوشابه ۱.۵لیتری را به صورت در باز وبرعکس درعمق ۲۰تا۳۰سانتیمتری قراردهید سپس ته بطری را بازکرده  وقطره چکان لوله آبیاری رادرون آن قرار دهیدبا این کارچون آب به درون بطری ودرعمق ۲۰تا۳۰سانتیمتری ریخته می شودبنابراین رشدعلفهای هرز به حداقل خودمی رسد

 

کاشت و پرورش درخت شلیل

میوه درخت شلیل

تولید نهال درخت شلیل از بذر یا هسته میوه :

بذر بسیاری از درختان میوه پس از کاشت چون نتاج متفاوتی در اثر دگر گشنی بوجود می آورند کشت بذر آنها مرسوم نیست. . بذر حاصل از هسته درختان میوه هسته دار مانند شلیل و یا هلو صفات خوبی از والدین خود را به همراه دارند.  بیشتر درختان شلیل بدست آمده از بذر ,میوه ای مثل میوه بذرگیری شده تولید می کنند.

بهترین زمان برای بذر گیری از هسته ,فصل تابستان و از میوه کاملا رسیده می باشد. توجه داشته باشید که برخی از ارقام درختان شلیل بذر کامل تولید نمی کنند مانند میوه درختان شلیل زودرس که ممکن است بذرآنها به خوبی جوانه نزنند. برای تکثیر این گونه ها باید از پیوند زدن استفاده کنید .
هسته را از میوه های رسیده شلیل جدا کنید و بگذارید آنها به مدت ۳ یا ۴ روز خشک شوند.خشک کردن هسته امکان گرفتن بذر از داخل آنها را آسان تر می کند. پوسته هسته خشک شده اسان تر ترک می خورد . با احتیاط چند ضربه آهسته به هسته خشک بزنید تا بیشتر ترک بخورد یا هسته را بین انبر قرار داده به اهستگی فشار دهید تا هسته ترک بردارد.احتیاط کنید که بذر داخل هسته آسیب نبیند.

بذر را در یخچال بگذارید : مواد بازدارنده طبیعی در بذر شلیل وجود دارد که از جوانه زنی آن جلوگیری می کند.نگهداری بذر شلیل در دما های سرد مثل یخچال موجب غیر فعال شدن این مواد بازدارنده می شود.در شرایط طبیعی ماه های سرد زمستان در طبیعت این مواد را غیر فعال می کند.پس بذر شلیل را تا مدتی در یخچال می گذراند که پس از رفع سرمای بهاره نسبت به کاشت آن داخل گلدان اقدام می کنند.

کاشت در گلدان : در بهار بذر شلیل را به مدت یک شب در اب خیس می دهند. سپس بذر را درگلدان دارای خاک باغچه به عمق حداقل دو برابراندازه طول بذر قرار می دهند. در مدت کمتر از یک ماه جوانه زنی در بذر مشاهده می شود. گرمای محیط کشت حدود ۲۳ درجه سانتی گراد باشد.

نهال حاصل از بذر شلیل در مدت ۷-۵ سال به بار دهی می رسد.

کاشت شلیل در گلدان در منزل

کاشت شلیل در گلدان

برای کاشت هسته شلیل در گلدان چکار کنیم ؟

توصیه‌هایی برای کاشت هسته شلیل در منزل
برای کاشت شلیل در گلدان انتخاب بذر مناسب بسیار مهم است. برای این منظور لازم است از بذر درختان شلیلی پا کوتاه استفاده کنید، البته چنانچه قصد دارید شلیلی شما بار دهد در غیر این صورت و به عنوان یک گیاه زینتی میتوانید از هر هسته شلیلیی برای کاشت استفاده کنید.
انتخاب گلدان مناسب نیز مهم است. در مراحل بعدی رشد نهال شلیل قطر گلدان ۴۵ تا ۹۰ سانتیمتر باشد.
برای جدا کردن گوشت میوه شلیل از هسته آن را داخل دهان نکنید زیرا احتمال دارد بزاق دهان بر روی قوه نامیه گیاه تاثیر گزارد.

مراحل کشت هسته شلیل در گلدان :

۱- ابتدا بایستی هسته را از گوشت میوه شلیل جدا کنید. اگرچه این کار کمی مشکل است ولی تلاش کنید تا کاملا گوشته میوه از هسته جدا شود. به این منظور میتوانید میوه شلیل را ۳ تا ۴ روز در سایه بگزارید تا خشک شود، در این صورت جدا کردن هسته آسانتر خواهد بود.

۲- در مرحله بعد لازم است قسمت چوبی هسته را به آرامی بشکنید. دقت کنید که هنگام جدا کردن پوسته چوبی مغز هسته آسیب نبیند زیرا امکان سبز شدن هسته در صورت آسیب از بین خواهد رفت. برای جدا کردن هسته چوبی میتوانید از انبر استفاده کنید تا پوسته چوبی ترک بخورد و بتوانید مغز هسته را خارج کنید.

۳- برای کاشت هسته شلیل در گلدان بهتر است چند روزی هسته را داخل پلاستیک و در داخل یخچال قرار دهید تا مواد بازدارنده موجود در هسته که مانع جوانه زنی بذر میشوند، غیر فعال شوند.

نکته : توجه داشته باشید که هسته شلیل را در کنار میوه هایی مانند موز در یخچال نگزارید زیرا اتیلن تاثیر منفی بر قدرت جوانه زنی هسته شلیل خواهد داشت. در شرایط طبیعی ماه های سرد زمستان در طبیعت این مواد را غیر فعال می کند.

۴- هسته شلیل را یک شب در آب بخسانید. در این مرحله هسته شلیل آماده کاشت داخل گلدان است.

۵- گلدان مورد نظر را با خاک مناسب (مخلوطی از خاکبرگ و شن) پرکنید. هسته شلیل را در عمق دو برابر اندازه طول هسته شلیل در خاک بکارید.

۶- گلدان را در دمای ۲۳ درجه سانتیگراد قرار دهید. هسته شلیل در حدود یک ماه بعد جوانه خواهد زد.

نهال حاصل از کاشت هسته شلیل در گلدان در صورت شرایط مساعد محیط در مدت ۷-۵ سال به باردهی می رسد. بنابراین لازم است با بزرگ شدن نهال، آن را به گلدان بزرگتر انتقال دهید. در حین رشد کود دهی را فراموش نکنید .

آفات و بیماری های درخت شلیل و هلو

شیره زدن : هسته داران مثل هلو ، زرد آلو ، گوجه سبز ، شلیل و …. به شیره زدن حساس می باشند . دلایل مختلفی برای ایجاد شیره در تنه درختان وجود داره

الف : تنش های دمایی ، مثلا هوا به شدت سرد شود که باعث ترک خوردن پوسته درخت شود

ب : آلودگی های قارچی که معمولا به دلیل شیوه های نادرست آبیاری  و عدم استفاده دقیق از کودهای حیوانی می باشد

نکته ای که خیلی مهمه این هست که شیره زدن درخت باعث می شه دیگر حشرات و همچنین انواع قارچ ها و باکتری ها به سمت درخت جذب شده و باعث ایجاد بیماری های ثانویه در درخت ها شوند .

پیشگیری از شیره زدن و سمق درخت :

الف : آبیاری را به گونه ای انجام دهید که تنه درخت خیس نشود . آب با فاصه از تنه درخت باشد

ب : کودهای حیوانی پوسیده استفاده کنید و سعی کنید در مجاورت تنه درخت نباشد و با فاصله کودهای حیوانی را استفاده کنید و حتما با بیل آنها را با خاک مخلوط کنید

ج : هر سال در اواخر دی ماه یا اواسط بهمن ماه تنه درختان را با اکسی کلرور مس آغشته کنید . با برس به تنه درخت از سطح زمین تا ارتفاع ۵۰ سانتی متری بزنید

درمان شیره زدن و سمغ درخت :

د : در فصل رشد نیز می توانید از اکسی کلور مس به صورت محلول پاشی استفاده نمایید

ه : اگر محصولی به نام ” آلفاسیتول ” را پیدا کردید که محصولی فوق العاده هست با نسبت ۱ لیتر در هزار لیتر آب کل درختان را در فصل رشد ( اردیبهشت ) محلول پاشی کنید

نکته مهم :

اگر شیره رنگ شفاف دارد همان موارد بالا را رعایت کنید ولی اگر شیره به رنگ قهوه ای یا سیاه بوده و کدر شده است با من تماس بگیرید تا راهنمایی تان کنم

بیماری سفیدک سطحی هلو و شلیل عامل بیماری: var. persicae Sphaerotheca pannosa
علایم بیماری : ابتدا روی برگها و سر شاخه های جوان لکه های رنگ پریده ظاهر می شود که تدریجا از میسلیوم سفید نمدی شکل پوشیده می گردند. برگهای مورد حمله پس از مدتی شکل طبیعی خود را ازدست می داده – پژمرده و خشک می گردند.وسپس می ریزند بخش انتهای شاخه های جوان نیز از میسلیوم سفید رنگ قارچ پوشیده می شود.
میوه های آلوده چنانچه ریز و ابتدای تشکیل آنها باشد می ریزند . اگر میوه ها بعدا آلوده شوند روی آنها لکه های سفت به رنگ سفید یا قهوه ای متمایل به خاکستری ایجاد می گردند. باغداران به این بیماری کچلی هلو می گویند.

مبارزه: برای مبارزه می توان از الوزال به نسبت ۵ در هزار و یا ازکاراتان به نسبت ۱.۵در هزار استفاده نمود.

برای مبارزه با سفیدک حقیقی درختان میوه هسته دار می توان از قارچ کشها استفاده کرد، میزبانهای آلوده را حذف نمود یا از ارقام مقاوم بهره گرفت. برای مبارزه با آلودگیهای میوه، موقع سمپاشی مهم است. حذف و انهدام بوته های گلسرخ آلوده واقع در مجاورت باغهای زردآلو، شلیل، هلو و آلو توصیه می شود. هر گونه عملیات باغبانی که موجب افزایش جریان هوا(در باغ و داخل تاج پوشش درختها) و کاهش رطوبت شود، در جلوگیری از بیماری و کاهش شدت آن موثر بوده، باید اعمال گردد.

بهترین زمان سپاشی وقتی است که گلبرگها درخت ریخته و میوه تشکیل شده باشد. حداقل سه و حداکثر هفت بار- بسته به ضعف یا شدت بیماری- باید درختان شده باشد. حداقل سه و حداکثر هفت بار- بسته به ضعف یا شدت بیماری- باید درختان مبتلا سمپاشی شوند. سمپاشی اول پس ار رزیزش گلبرگها و سمپاشی بعدی به فاصله ۱۰ تا ۱۴ روز به عمل می آیند. سمپاشی بعد از گل برای جلوگیری از آلودگی میوه حائز کمال اهمیت است. خزانه های بذری و پیوندی هلو باید مرتب به فاصله ۱۰ تا ۱۴ روز یکبار تا اواسط تابستان سمپاشی شوند.

اگر دمای محیط کمتر از ۱۵ درجه سانتی گراد باشد، به جای الوازال از کاراتان استفاده شود. در مبارزه با سفیدک حقیقی درختان میوه هسته دار، روش سمپاشی مهم است بدین معنی که هنگام سمپاشی باید دقت شود تمام قسمتهای درخت به ویژه دو سطح برگ و تمام سطح میوه و سرشاخه ها کاملاً به محلول سمس آغشته گردند. استفاده از قارچ کشهای بوپریمات با نام تجاری نیمرد در مبارزه شیمیایی با سفیدک پودری هلو و شلیل در ایتالیا نتایج خوبی داشته است.

بیماری پیچیدگی برگ هلو

بیماری پیچیدگی برگ هلو و شلیل ( Peach leaf curl ) پراکندگی جهانی داشته و در بیشتر مناطق تولید هلو، شلیل و گیلاس شایع است. باغداران به این بیماری لب شتری یا بادسرخ نیز می گویند.

علائم بیماری:

اولین نشانه های بیماری در بهار به شکل لکه های زرد یا متمایل به قرمز روی برگ های درحال رشد بروز می کند. محل این لکه ها در برگ به تدریج کلفت و چین خورده شده و سرانجام موجب پیچیدگی برگ می شود. بخش هایی از برگ در محل لکه ها چین دار، ترد و شکننده شده و ممکن است در سطح آنها لایه ای سفیدرنگ از اسپور( اندام زایشی قارچ) تشکیل شود.

برگ های بیمار ممکن است زودهنگام بریزند و اگر روی درخت باقی بمانند، در مواردی که بیماری شدید باشد، به رنگ قهوه ای تیره درمی آیند.

تشکیل میوه روی درختان بیمار کاهش پیدا کرده یا متوقف می شود. میوه ها به ندرت آلوده می شوند اما درصورت ابتلا به بیماری، لکه های نامنظم برجسته چین دار متمایل به قرمز روی آنها بوجود می آید. میوه های آلوده به طور طبیعی رشد نکرده و می ریزند.

عامل بیماری ، نحوه انتشار و چرخه زیستی آن :

عامل این بیماری قارچ Taphrina defomans می باشد.

قارچ عامل زمستان روی فلس جوانه ها، شاخه ها و سرشاخه های آلوده به سربرده و در بهار با بارش باران شسته شده و روی جوانه های برگ قرار می گیرد. با فراهم شدن محیط مساعد جوانه زده و آلودگی شروع می شود.

در اوایل نمو جوانه ها چنانچه هوا سرد و مرطوب باشد، بیماری توسعه پیدا می کند.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری :

  • انتخاب پایه و پیوندک سالم و ارقام مقاوم
  • جمع آوری و انهدام شاخ و برگ های آلوده
  • سم پاشی های چهارگانه دوره ای با بردوفیکس:

– سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار پس از ریزش ٧۰ درصد برگ ها در پاییز

– سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار قبل از تورم جوانه ها

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بلافاصله بعد از تشکیل میوه

در صورت وجودآلودگی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری، سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار ١۵ تا ٢۰ روز بعد، دو دو نوبت تکرار شود.

مبارزه با آفت  تریپس روی میوه شلیل

راههای پیشگیری و مبارزه شیمیایی با این آفت :

– سمپاشی درختان قبل از گل با یکی از سموم سیستمیک نظیر :ایمیدا کلوپراید ، متاسیستوکس و …
– تکرار سمپاشی بعد از ریزش ۸۰% گلها

 

تمام نکات برداشت بسته بندی و حمل و نقل شلیل و هلو  :

هلو و شلیل از آن دست میوه هایی هستند که می توانند مراحل رسیدن خود را پس از برداشت، کامل کنند. هلو و شلیل به طور طبیعی ۴ تا ۵ ماه بعد از گل‌دهی می رسند. تغییر رنگ پوست و نرم شدن گوشت میوه از علائم ظاهری رسیدگی در این میوه ها است. البته باید توجه داشت که تنها بر اساس تغییر رنگ پوست هلو و شلیل نمی توان زمان مناسب برداشت  آن ها را تعیین کرد.

باید توجه نمود که برداشت هلو و شلیل قبل از رسیدن کامل میوه و با قیچی میوه چینی مناسب صورت گیرد تا کمتر آسیب به میوه وارد شود و باعث کاهش بازارپسندی میوه‌ها نشود.

برداشت هلو و شلیل بسته به زودرس و دیررس بودن ارقام مختلف از اواخر اردیبهشت‌ماه شروع و تا اوایل مهر‌ماه ادامه می یابد. زمان مناسب برداشت برای ارقام مختلف هلو و شلیل :

ارقام هلوی سرخ و سفید البرتا در تاریخ ۱۱ تیر‌ماه (۹۵ روز بعد از مرحله اتمام گل‌دهی)، هلو رقم سبز مشهد در تاریخ ۱۱ مرداد‌ماه (۱۲۴ روز بعد از مرحله اتمام گل‌دهی) و شلیل رقم کیوتا در تاریخ ۴ مرداد‌ماه (۱۲۴ روز بعد از مرحله اتمام گل‌دهی).

استفاده از قیچی میوه چینی مناسب، تأثیر زیادی در جلوگیری از ضایعات پس از برداشت دارد. اما مسلما سرعت را کند می کند .  دُم میوه باید به نحوی قیچی شود که قسمت باقی مانده روی میوه همسطح میوه باشد. باقی ماندن بخشی از ساقه ( دُم میوه ) ، سبب ایجاد زخم در پوست میوه های مجاور در داخل جعبه می شود که این زخم‌ها منافذی برای ورود قارچ‌های عامل پوسیدگی هستند.

بسته بندی و حمل و نقل شلیل

برداشت ، بسته بندی و حمل و نقل شلیل

رعایت برخی نکات کلیدی در زمان برداشت هلو و شلیل، متضمن کاهش ضایعات است.

– وجود کارگران ماهر، برداشت مناسب میوه از درخت را تضمین می کند.

_ میوه ها را بعد از برداشت در تمام مراحل در سایه و هوای خنک نگهداری کنید .

– در موقع برداشت میوه ها به منظور جلوگیری از ایجاد زخم در سطح پوست میوه، کارگران باید دارای ناخن های کوتاه بوده و از دستکش استفاده کنند.

– از مخلوط کردن میوه هایی که قبل از برداشت روی خاک افتاده اند با میوه های تازه چیده شده خودداری شود. این میوه ها باید به طور جداگانه جمع آوری و مصرف شود و از ورود آن‌ها به انبار جلوگیری شود.

_ سبد های بسسته بندی باید طوری باشند که بعد از قرار گرفتن سبد ها روی هم سبد های بالایی باعث خراب شدن میوه های سبد پایینی خود نشوند .

– باهم بودن میوه های لهیده  و میوه های سالم باعث خراب شدن میوه های سالم نیز می شود. باید میوه‌های آسیب دیده، بد شکل، نارس، لهیده و هم‌چنین هر نوع آلودگی به مواد خارجی (شامل گل و لای و …) را از میوه های سالم جدا کرد و سپس میوه ها را از لحاظ رقم، اندازه و میزان رسیدگی درجه بندی کرد.

– میوه‌های هلو و شلیل، به دلیل بافت خاصی که دارند به شدت در مقابل عوامل بیماری‌زای قارچی حساس هستند، به طوری که بعضی از این عوامل بیماری‌زا حتی قبل از برداشت نیز موجب آلودگی محصول و ایجاد خسارت می شوند. بدین منظور برای جلوگیری از خسارات بایستی از محلول‌های قارچ کش استفاده نمود. همچنین می توان برای کاهش خسارات از غوطه وری در آب گرم ۵۰ درجه سلسیوس به مدت ۱ دقیقه یا غوطه وری در آب گرم ۴۵ درجه سلسیوس به مدت ۳ دقیقه استفاده نمود.

آماده سازی هلو و شلیل برای نگهداری و حمل و نقل

درجه حرارت میوه های هلو و شلیل در هنگام رسیدگی و برداشت بالا است. حرارت زیاد در محصولات حساس مانند هلو و شلیل باعث فساد میوه می شود که سبب کاهش کیفیت تجاری میوه و مدت انبارداری آن می شود. بنابراین، برای حمل و یا نگهداری این میوه ها باید دما آن‌ها را کاهش داد.

برای این منظور، روش پیش سرد کردن با آب سرد از طریق غوطه وری میوه در آب با دمای ۵ درجه سلسیوس به مدت ۵ دقیقه پیشنهاد می شود. این عمل سبب افزایش میزان سفتی بافت میوه‌های هلو و شلیل در طول نگهداری در  سردخانه می شود و میزان کاهش وزن میوه ها را به حداقل می رساند. بعد از پیش سرد کردن، رطوبت سطحی میوه ها باید با استفاده از جریان هوای ایجاد شده به وسیله پنکه گرفته شود.

خواص دارویی و درمانی میوه شلیل :

شلیل سرشار از ویتامین‌های A، C می‌باشد و بهترین میوه برای افراد گرمازده است.

ویتامین C موجود در شلیل اثرات مفید در سلامت پوست، دندان و استخوان دارد. این میوه منبع بسیار غنی بتاکاروتن است. بتاکاروتن با خاصیت آنتی اکسیدان بسیار نیرومندی که دارد با ارتقای سطح ایمنی بدن از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری می‌کند.

شلیل میوه‌ای بسیار ترد با هسته‌ای کم عمر محسوب می‌شود و مثل تمام میوه‌ها خواص ادرارآور و ملین دارد. گوشت شلیل دارای سلولوزهای نرم است و کاملاً هضم می‌شود. شلیل میوه‌ای نسبتاً کم ترشی است. مواد قندی و نشاسته‌ای آن به آسانی هضم می‌شود و معده به راحتی هضم آن را تحمل می‌کند.

فیبر دیگر ترکیب قابل توجه در این میوه است که سبب کاهش سرعت جذب برخی مواد مغذی بویژه قندها می‌شود و در عین حال میزان حساسیت به انسولین را نیز افزایش می‌دهد. مصرف شلیل می‌تواند در کنترل قندخون موٌثر باشد.

شلیل بسیار کم کالری و کاهش دهنده ی چربی خون است.
هر عدد از میوه شلیل متوسط تقریباً ۵۰ کالری انرژی دارد و چون فیبر بالا داشته و چربی ندارد میوه بسیار خوبی برای کاهش وزن و رژیم های لاغری است. البته کسانی که می خواهند وزن اضافه کنند بهتر است کمتر شلیل بخورند و میوه های پرکالری تر را میل کنند.

خوردن شلیل می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های حاد مانند بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری‌های چشمی مانند دژنراسیون ماکولا و حتی سرطان را به طور چشمگیری کاهش دهد. این میوه دارای ترکیبات فیتوکمیکال مانند لیکوپن و لوتئین بوده و رنگ زرد و قرمز شلیل‌ها ناشی از وجود لوتئین در آن‌ها است.

 

کاشت داشت و برداشت شلیل

شلیل

 

منابع: بوستان , baghbantak.com, padiab.com  , ppg89.blogfa.com , rasul1985.blogfa.com , imoz , gologiah, setare ,  bostane.ir

0 پاسخ

ثبت دیدگاه

مایل به ملحق شدن به بحث هستید ؟
به ما بپیوندید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

*